Boomkwekerij E. de Jong en Royalhedge.nl nieuwe sponsor VV Dongen

Als je op de Mgr. Nolenslaan langs sportpark De Biezen rijdt en je kijkt richting de ingang naar het hoofdveld van VV Dongen, dan zal het reclamedoek van Royal Hedge tegen de hoofdtribune je niet ontgaan zijn.

Dit is een van de twee kwekerijen van Erwin en Janny de Jong met de ingang aan de Eindsestraat 57a. Sinds 1995 runt Erwin hier full time de kwekerij. Na verschillende jaren hand- en spandiensten te hebben verricht, was ook Janny vanaf 1996 alle dagen op de kwekerij te vinden. In de loop der jaren is boomkwekerij De Jong uitgegroeid tot een Europees leverancier. ,,Vanaf Zweden tot de Middellandse Zee landen en van Engeland tot aan Rusland hebben wij onze relaties. Onlangs hebben wij ook een klant op Cyprus mogen begroeten, maar ook dichterbij is Luxemburg nu ook ons afzetgebied,” vertelt Janny aan de keukentafel. Het bedrijf levert niet alleen aan overheidsinstellingen of bedrijven, ook particulieren kunnen hier een ruime keuze maken. ,,Daarom hebben wij een aantal jaren geleden een webshop opgestart waar eenieder zijn of haar keuze kan maken op het gebied van planten, struiken en bomen.” Sterker nog, kwekerij De Jong nodigt u uit, voordat u uw definitieve keuze maakt vanaf de website, een kijkje te komen nemen op de kwekerij. ,,Mensen kunnen dan zien wat zij gekocht hebben,” vertelt Janny De Jong. Inmiddels bestrijkt kwekerij De Jong 40 hectare grond, ruim 80 voetbalvelden!

Geel/blauw hart.

Natuurlijk is de eerste vraag: ,,Hoe kom je bij VV Dongen?”  Het antwoord van Janny is kort en bondig: ,,Onze twee jongens, Jacco en Luc, voetbalden bij VV Dongen. Nu alleen nog onze dochter Joy. En zo is het gekomen!” Beide jongens hebben inmiddels een nieuwe hobby: Thuis bij pa en ma meehelpen op de kwekerij. Vader is ook geen onbekende bij de voetbalclub. ,,Erwin was vroeger keeper bij de club,” voegt Janny eraan toe. Kortom: aan de Eindsestraat stroomt geel/blauw bloed door de aderen.

Via vader Jan in de boomkwekerij ingegroeid.

Vader Jan de Jong werkte in Udenhout bij een boomkwekerij. Zoon Erwin kreeg het bomengevoel van zijn vader mee. Zo ’n dertig jaar geleden, toen Erwin klaar was met school, begon hij met het stekken van coniferen. Hij werkte twee dagen thuis. Erwin wilde met het enten van bomen geld maken. Er werd 1 hectare grond gehuurd aan de Eindsestraat. Als de enten eenmaal een boompje waren, konden deze daar gepland worden om weer later verkocht te worden. De resultaten mochten er zijn. Janny hielp in deze tijd mee met het enten en het klaarzetten van bestellingen. De wortels, richting de huidige Boomkwekerij E. de Jong, begonnen toen hun weg te vinden.

Via beurzen breder gaan oriënteren.

Janny en Erwin trouwden in 1995 en in 1996 werd Janny naast echtgenote ook partner in de kwekerij bij Erwin. ,,Wij gingen ons via onder andere nationale en internationale beurzen breder op de markt oriënteren. Van omzet in Nederland werd het afzetgebied na vele jaren heel Europa door. En inmiddels is ons bedrijf 40 hectare groot.” Erwin en Janny zijn gerust gesteld. Hun beidde zonen gaan hun ouders opvolgen. ,,Wat verder, ook aan de Eindsestraat, hebben wij een groot perceel liggen waar wij jonge bomen van een meter hoog planten. Na vier of vijf jaren, als ze drie meter hoog zijn, gaan deze de verkoop in.” Toevallig ligt dat perceel naast het woonhuis van onze voorzitter JP Verkooijen.

,,Breed assortiment met rariteiten.”

Voor exclusiviteit moet je bij Boomkwekerij E. de Jong zijn. Zij hebben een breed assortiment in de aanbieding. ,,Voor rariteiten moet je een bezoekje brengen aan de Eindsestraat,” glimlacht Janny. ,,Sinds 2014 hebben wij een containerveld. Vele twee keer verplante bomen worden opgepot en op het containerveld gezet. Naast de twee keer verplante bomen staan er op dit containerveld ook leibomen en meerstammige bomen in container. Op deze manier kunnen wij onze klanten een geheel jaar door bedienen.”

De verkoop aan overheid en instellingen, maar ook aan particulieren, wordt richting de toekomst geperfectioneerd, door de bouw van een grote overdekte loods. ,,Hierdoor kunnen we het zakelijke vrachtverkeer en onze particuliere relaties goed gescheiden houden.”

Webshop: www.royalhedge.nl, kom kijken wat je koopt!

Sinds een jaar is deze webshop in de lucht en wordt veel bezocht. ,,Opvallend is dat mensen graag willen zien welk product zij hebben gekocht. Op de website kun je de meest fantastische foto ’s plaatsen. Vandaar dat het verzoek van de mensen of ze mogen komen kijken om de voor hun geschikte bomen of struiken uit te mogen zoeken.  Dat kan hier dus!” Als Janny dit vertelt lacht ze en kijkt gelijk onder tafel naar mijn schoeisel. ,,Ik raad de mensen dan ook aan om gepast schoeisel aan te trekken of mee te nemen! Het kan bij ons zeer drassig en modderig zijn! Zie ook: www.royalhedge.nl

Bron: www.vvdongen.nl